apple cinnamon cream loaf

A lazy Sunday morning, after a long rainy week calls for this simple, yet comforting loaf, to be the perfect match for a steaming cup of coffee or tea. I don´t know about you, but changing season almost always brings some kind of discomfort to me, I can only make right with these kind of bakes that make me feel cozy again.

Una mañana de domingo perezosa, después de una larga semana de lluvia es perfecta para este simple pero reconfortante budín, el complemento ideal para una humeante taza de café o té. Yo no sé ustedes, pero el cambio de estación casi siempre me trae algún tipo de incomodidad que sólo puedo contrarrestar con este tipo de horneados que me hacen sentir confortable otra vez.

I am still trying to get familiar with the oven, but I think I am making some progress. For now I am experimenting with loaves like the almond coconut loaf I made last month and added fruit to this one, without burning it at all!!

Todavía estoy tratando de familiarizarme con el horno, pero creo que estoy haciendo algunos progresos. Por ahora estoy experimentando con budines como el budín de almendras y coco que hice el mes pasado y he añadido fruta a éste, sin quemarla en absoluto!!


The cinnamon sugar topping coated the apples, making them crispy outside but staying soft and juicy on the inside. 

El azúcar de canela recubrió las manzanas, haciéndolos crujientes por fuera pero manteniéndolas suave y jugosas por dentro.



apple cinnamon cream loaf (budín de manzanas y canela a la crema)


RECIPE/ RECETA
Makes 1 4" x 8"inch loaf / Para 1 budín de 10 x 20 cm 

Ingredients
3/4 cup granulated sugar
2 oz / 60g unsalted butter, melted
1 egg
1 1/3 cup self raising flour, sifted
1/3 cup cream
1 tsp vanilla extract
1 medium Granny Smith apple, peeled, cored and thinly sliced
1 tbsp granulated sugar
1 tsp ground cinnamon

Ingredientes
3/4 taza de azúcar granulada
2 oz / 60 g de manteca, derretida
1 huevo
1 1/3 taza de harina leudante, tamizada
1/3 taza de crema
1 cucharadita de extracto de vainilla 
1 manzana mediana Granny Smith, pelada, sin corazón y en rodajas finas
1 cucharada de azúcar granulada 
1 cucharadita de canela en polvo


Instructions
  1. Preheat oven to 160 º C / 325 ° F. Grease and line a 2 1/2 " deep, 4" x 8" inch (base) loaf  baking tin. Allow the lining to hang over 1" on the long sides of the tin
  2. Sift the flour into a bowl
  3. In a small bowl mix the tablespoon granulated sugar and teaspoon ground cinnamon. Set aside
  4. In another bowl beat the sugar with the egg until pale and fluffy, add the vanilla extract. Stir in the melted butter and mix
  5. Fold the flour into the batter, alternate with the cream until they are well combined. Pour into the prepared tin 
  6. Garnish the top with the sliced apple and sprinkle the cinnamon sugar abundantly on top
  7. Bake for 1 hour or until a skewer inserted in the centre comes out clean. Allow to stand for 10 minutes and unmold on a rack to cool.

Instrucciones

  1. Precalentar el horno a 160 º C / 325 ° F. Enmantecar y forrar un molde de 7.5 cm de altura y 10 cm x 20 cm de base. Dejar que el papel cuelgue 2.5 cm en los lados largos del molde
  2. Tamizar la harina en un bols
  3. En un recipiente pequeño mezclar una cucharada de azúcar y una cucharadita de canela en polvo. Reservar
  4. En otro bols batir el azúcar con el huevo hasta que esté pálida y esponjosa, añadir el extracto de vainilla. Añadir la manteca derretida y mezclar
  5. Incorporar la harina a la masa, alternando con la crema hasta que estén bien combinados. Verter en el molde preparado
  6. Decorar la parte superior con la manzana en rodajas y espolvorear el azúcar de canela en abundancia en la parte superior
  7. Hornear durante 1 hora o hasta que un palillo insertado en el centro salga limpio. Dejar reposar durante 10 minutos y desmoldar sobre una rejilla para enfriar

2 comentarios:

  1. Viviana you are making me wish it were Fall all over again. I love this loaf. Saved it and will definitely make it with apples or pears or both. Wonder how it would be with plums, what do you think. It is just beautiful.

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    1. Thanks Suzanne. I think any seasonal fruit goes with this loaf, it´s a simple treat to make with whatever fruit you have at home.

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