lemon raspberry crumble cake


Even though it is still hot, I know summer is coming to an end and as true as it may be that changing seasons bring new things, I don´t want to let it go. At least for now. 

A pesar de que todavía hace calor, sé que el verano está llegando a su fin y aunque sea cierto que los cambios de estaciones traen cosas nuevas, no quiero dejarlo ir. Al menos por ahora.










This lemon raspberry crumble cake reminds me of all the good things we have had so far: lots of sunshine and fresh products. This cake is very similar to my lemon blueberry crumb loaf but way much tender. I think lemon works well with any red fruit and I love them all!

Esta torta de limón y frambuesas con crumble me recuerda a todas las cosas buenas que hemos tenido hasta ahora: mucho sol y productos frescos. Es muy similar al budín de limón y arándanos con crumble pero mucho más tierna. Creo que el limón funciona bien con cualquier fruta roja y las amo a todas!










The cake is topped with a lightly flavoured crumble which makes it extra lemony...to indulge those of us who love it so bad!

La torta tiene por encima un crumble ligeramente aromatizado que la hace extra alimonada ... para complacer a aquellos de nosotros que lo amamos tanto!


lemon raspberry crumble cake (torta de limón y frambuesas con crumble)











RECIPE / RECETA
Serves 8/ Para 8 porciones


Ingredients
1/2 cup unsalted butter, soft
3/4 cup sugar
2 large eggs
1 lemon, juice and zest
1  tsp lemon oil (optional, in case your lemons are not flavourful)
1 1/2 cups self raising flour, sifted
1/4 cup cream
3/4 cup raspberries ( you can use frozen)
1 cup crumble

For the crumble:
1/2 cup plain flour
1/2 cup granulated sugar
1 tsp lemon zest
2 oz unsalted butter, melted and at room temperature

Ingredientes
1/2 taza de manteca, blanda
3/4 taza de azúcar
2 huevos grandes
1 limón, el jugo y la ralladura
1 cucharadita de esencia de limón (opcional, en caso de que sus limones no sean sabrosos)
1 1/2 tazas de harina leudante, tamizada
1/4 taza de crema
3/4 taza de frambuesas ( pueden ser congeladas)
1 taza crumble

Para el crumble:
1/2 taza de harina común "0000"
1/2 taza de azúcar granulada
1 cucharadita de ralladura de limón
2 oz/ 60g  de manteca, derretida y temperatura ambiente











Instructions
  1. For the crumble: mix the plain flour, granulated sugar and lemon zest in a bowl. Add the melted butter at room temperature. Stir with the help of a fork until the crumble is formed. Refrigerate
  2. In a bowl beat the butter and sugar until creamy 
  3. Beat in the eggs one at a time and add the lemon zest and lemon juice until incorporated. Add the lemon oil (if your lemon is not flavourful enough)
  4. In a separate bowl sift the self raising flour. Add to the batter and mix
  5. Incorporate the cream and fold into the batter
  6. Grease and line a round 9" inch baking tin and pour the batter
  7. Garnish the top with the fresh raspberries and sprinkle the crumble on top
  8. Preheat the oven to 170 º  C / 340 º  F and bake for 50 minutes or until golden brown
  9. Allow to cool for 10 minutes and unmold
Instrucciones:
  1. Para el crumble: mezclar la harina, el azúcar granulada y ralladura de limón en un bols. Añadir la manteca derretida a temperatura ambiente. Revolver con la ayuda de un tenedor hasta que se formen los grumos. Refrigerar 
  2. En un bols batir la manteca y el azúcar hasta que esté cremosa 
  3. Añadir los huevos, uno a la vez y la ralladura de limón y el jugo de limón hasta que se incorpore. Añadir la esencia de limón (si el limón no es lo suficientemente sabroso) 
  4. En un recipiente aparte tamizar la harina leudante. Añadir a la preparación y mezclar 
  5. Incorporar la crema con movimientos envolventes
  6. Enmantecar y forrar un molde redondo de 23 cm de diámetro y verter la mezcla 
  7. Decorar la parte superior con las frambuesas y espolvorear el crumble en la parte superior 
  8. Precalentar el horno a 170 º C / 340 º F y hornear por 50 minutos o hasta que esté dorada
  9. Dejar enfriar durante 10 minutos y desmoldar

12 comentarios:

  1. This looks so delicious! The photographs are brilliant, I love it.

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  2. Love the way the crumb looks on your cake, I bet this is delicious!

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  3. I'm a sucker for anything with crumble, and this recipe looks easier than I thought!

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  4. I do adore the combination of lemon and raspberry, and this looks delish! Thanks so much for taking the time to link up at the #HomeMattersParty - we hope to see you again this Friday! Feel free to bring a friend :)

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  5. Thank you as love the combination of lemon and raspberry! Pinned and hope to see you on Saturday!

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